poniedziałek, 26 lutego 2018

EKOKOKSIOKI





Poniedziałek, 26 lutego 2018 r. Jadąc do Hospicjum zauważyłem, że na niektórych (bardziej uczęszczanych przystankach autobusowych pojawiły się koksioki. Spada temperatura do -15, -20. Takie były, pamiętam w 81-82 roku ubiegłego stulecia.  Były bardzo ostre zimy i był stan wojenny. Na ogół przy tych kokso- piecach grzali się chłopcy – zomowcy co „ładu społecznego” pilnowali. No ale temperatury spadały poniżej – 250 . Obecnie tyle się mówi o ekologii, czystym powietrzu. Dym ze spalanego koksu w takich koksiokach porządnie przefiltruje płuca, jest ostry jak siarkowodór. Ale ładnie to wygląda.


W Hospicjum szkolenie dla wolontariuszy pt.  „ Żywienie chorych” -o zasadach podawania pokarmów i napojów chorym. Szkolenie prowadziła Oddziałowa Pani Joanna Flakus. Szczegółowo omówiła jak ważne jest prawidłowe podawanie posiłków chorym. Na skutek choroby nowotworowej stan chorego nie pozwala na spożycie pełnego posiłku. Podawać należy w niedużych ilościach, stopniowo, tak aby jego organizm mógł przyjąć. Czasem  podawanie posiłków tzw. „karmienie chorego” zajmuje około 15minut. Jednocześnie bardzo ważne jest podawanie płynów chorym. Szczególnie osobom, które z powodu postępującej choroby nie mogą spożywać posiłków.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz